Besök på Bologna Children´s Bookfair

Den 26-29 mars hölls den 55:e barnboksmässan i Bologna. Det är världens största bokmässa för barn- och ungdomsböcker med deltagare från över hundra länder. Jag och min man var där och irrade runt bland tusentals böcker, förlagsfolk, agenter, översättare, författare, illustratörer och andra besökare från hela världen. Några av de största svenska barnboksförlagen fanns representerade med montrar på mässan. Årets hedersgästland var Kina och det märktes bland annat på att det var många förlag därifrån.

Vi hade givande samtal med både agenter, utländska förläggare och med folk från Kulturrådet. Den allra största behållningen var nog dock Illustrator Exihibiton- utställningen där illustratörer från hela världen visar upp sina bilder. Fantastiskt många begåvade illustratörer och otroligt fina och inspirerande bilder som vi ville titta på om och om igen. Blir helt klart sugen på att skriva bilderböcker efter att ha sett dessa. 🙂

Trots att mässan är så stor var den välorganiserad och det fanns lugnare hörnor att hämta andan i mellan alla intryck. Dock var avsaknaden av sittplatser stor. Många satt på golvet till och med på caféerna för att äta sin lunch.
Under tisdagen när vi var där offentliggjordes namnet på 2018 års ALMA-vinnare, amerikanskan Jacqueline Woodson. Utanför montern vid Astrid Lidgren Memorial Award (ALMA) skålades det i champagne för vinnaren och det låg böcker skrivna av henne för besökarna att bläddra i, samt juryns motivering som lyder:

Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp.”

Jag kände inte till Jacqueline Woodson tidigare så det ska bli spännande att läsa några av hennes böcker framöver när de översätts. Än så länge finns inga böcker av henne på svenska.
På väg till flygplatsen sedan delade vi taxi med två mässvana förlagsmänniskor från Spanien och Storbritannien. När vi berättade att det var första gången vi var på mässan och att vi var helt slut efter att ha vandrat runt i alla hallarna så log de lite och sa att denna mässa är ju liten och behändig jämfört med mässan i Frankfurt.Där får man tydligen åka rullband mellan hallarna. Tror vi håller oss till mässorna i Bologna och i Göteborg för vår del.

bologna1

bologna9

BOLOGNA4bologna6bologna7bologna8

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s