En vemodig stämning, röster som lever vidare och New York-längtan

Det är något vemodigt kring den här tiden på året tycker jag. Energin från sommarens glada ljusa dagar höll i sig fram till mitten av oktober ungefär tillsammans med det ovanligt fina höstvädret. Sedan blev det mörkt och kallt. Och sedan blev det ännu mörkare och ännu kallare. Naturen håller på att bädda för den långa vintervilan och allt skiftar i olika nyanser av brunt och grått.

Snart börjar den nästintill hysteriska julmånaden och då blir det ljus och glimmer och allt fint som förhoppningsvis hör till, men precis nu innan är det som att stämningen som råder är nedtonad och nästan melankolisk. Det är något vackert med det, som en slags utrensning och förberedelse inför det som skall komma härnäst, men det är också lite sorgligt. De nyss så färska ljusa minnena bäddas ner under tunga lövhögar som då och då virvlar upp och likt vindpussar hastigt sveper förbi våra kinder.

Den här vemodiga känslan förstärktes ytterligare då Leonard Cohen med sina magiska ord och berörande röst lämnade jordelivet häromveckan. Cohen och Bob Dylan är nog de två som (tillsammans med Joaquín Sabina) berört mig allra mest med sin musik. Deras musik har alltid funnits där och titt som tätt gett tröst, inspiration och glädje. Underbart är i alla fall att musik kan leva vidare för evigt, precis som böcker och konst.

Den senaste tiden har jag varit väldigt sugen på att resa till New York. Det var många år sedan jag var där nu och jag drömmer om att åka skridskor på Rockefeller Center och titta på julskyltningen runtomkring staden. Men det blir nog inget New York på ett tag för min del, annat än i bokens värld.

Anna Tizianna- På viktigt uppdrag i New York är mitt hetaste julklapptips till alla som gillar att resa och kanske skulle vilja åka till New York samt gillar att läsa om mod, vänskap, kärlek, spännande äventyr (och en sorglig men vacker livshistoria) inbäddat i en mysigt julig stämning.

 

new-york-kopia
Nämen, titta så fin skyltning de har i New York just nu:)

 

Författaren Mons Kallentoft tycker så här om Anna Tizianna-På viktigt uppdrag i New York:

”En fin och spännande historia om mod och udda vänskap.” 

BTJ, som för övrigt gav den högsta betyg (fem av fem) och valde ut den till Godbit skriver bland annat följande:

” Anna Tizianna på viktigt uppdrag i New York är en fristående fortsättning på den fantastiska Anna Tizianna från 2014.” ”Flygresan är mycket humoristiskt beskriven och barnens upplevelser av den stora staden är realistiskt skildrade. Det är en härlig berättelse med ett lyckligt slut. Anna är en envis tjej som inte ser några problem, utan allting går bara man inte ger sig. Hon är en trevlig bekantskap och man kan bara hoppas att det kommer fler böcker.”

Agneta Warheim, BTJ-häftet 19, 2015

Resebloggaren dryden.se gjorde en kul videorecension av boken tillsammans med sina döttrar som bägge gav den fem av fem i betyg. Videon kan man se här: www.dryden.se

Boken kan beställas här

/Emma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s