Kusliga tider

Det är mörkt och skumt ute redan på eftermiddagarna nuförtiden. Det passar bra in på den skräckstämning jag är inne i för närvarande, främst med tanke på läsningen av novellsamlingen Fåglarna av Daphne du Maurier. Det var novellen Fåglarna som Hitchcock blev inspirerad av till filmen med samma namn.

I dag är det dessutom fredag den 13:e och jag håller på med ett manus med det temat och den titeln. Under researchen har jag bland annat fått lära mig att det på fredagar den 13:e inträffar 1.8 procent fler skador än andra dagar i Sverige enl en undersökning från Trygg Hansa. Inte så stor skillnad, men vad som sticker ut i undersökningen är att det är stor skillnad på var i Sverige man bor. I Jämtland är risken 27 procent!!! högre att drabbas av skador denna dag. I Skåne var dock risken lägre än vanliga fredagar… Kanske säkrast att, oavsett var man bor, hålla sig hemma (och stillsam) av fler anledningar än Covid 19 😱

I dessa hemmasittartider kan man om man vill ägna sig åt att skriva och läsa. Jag utbildar mig till Skrivpedagog på Skurups Skrivpedagoglinje det här läsåret och där fick jag bland annat en uppgift att formulera en skrivövning utifrån en novell. Jag blev inspirerad av novellen Fåglarna. Riktig läskigt att som Nat i novellen känna på sig en fara, och försöka varna andra, men utan framgång. Det minns jag att jag hade en del mardrömmar om som liten.

Varsågoda här kommer skrivövningarna om du vill ha tidsfördriv och kanske komma in i en ännu läskigare stämning:):

Skrivövning 1

Beskriv din vanliga färd hem från jobbet eller skolan, fast där du lägger till något som är annorlunda. Något du inte kan sätta fingret på. Kanske är det ett ljud, något du ser eller hör, eller doftar, som gör att du får onda aningar om att en fara kan inträffa. Du känner att du måste skydda dig själv och dina nära, samt varna andra.

Skrivövning 2

Beskriv en dialog i ett möte med någon där du berättar om din farhåga. Personen du samtalar med pratar bort den, har förklaringar etc. medan du försöker varna om att en katastrof kan komma att inträffa.

/Hej från Emma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s