Hur skriver man en bok? Del 2

bloggbild2

Detta inlägg är en fortsättning på det här inlägget från februari i år.

4. MANUSET BLIR BOK ELLER HAMNAR I SKRIVBORDSLÅDAN

Vill du bli utgiven på ett traditionellt förlag, vilket innebär att förlaget står för produktionskostnaderna av utgivningen och att du får royalty på försäljningen och oftast en del i förskott – det som kallas garantihonorar, så måste du ha ännu mer TÅLAMOD. Du måste också vara beredd på att bli BESVIKEN, inte bara en gång utan troligtvis flera gånger. De allra flesta författare, även redan väl etablerade sådana, blir refuserade. En del gånger för att manuset inte håller måttet (det saknar en bärande struktur, är slarvigt skrivet, inte berör tillräckligt o.s.v.) Andra gånger för att manuset inte passar in i förlagets planerade utgivningssatsning (kanske finns liknande böcker redan eller så känns ämnet inte aktuellt) och ytterligare andra gånger för att förlaget bedömer att boken inte kommer sälja tillräckligt bra, det blir för stor ekonomisk risk helt enkelt.
Manuset kan vara väldigt bra trots att det refuseras så deppa inte ihop. Glöm inte att många av de stora författarna såsom Astrid Lindgren, J.K. Rowling mm. blivit refuserade en gång i tiden.

Tips:

  • Ha inte för bråttom när du skickar in ditt manus. Själv har jag oftast varit rätt otålig när jag skrivit färdigt ett manus och velat skicka in direkt efter jag satt punkt, men det är bra att låta manuset ligga ett tag och sedan titta på det igen efter några veckor. Oftast ser man då sin text med nya ögon och kan förbättra det en hel del.
  • Även om det kommer att bli massor av korrundor innan manuset väl blir bok och ett och annat stavfel i ditt manus inte är avgörande för förlagens utgivningsbeslut, så förstärker det sannerligen intrycket av ditt manus om du lämnar in en välskriven, välredigerad och prydlig text.

 

5. GE UT VIA FÖRLAG ELLER GE UT DIN BOK SJÄLV?

Kanske vet du redan innan att du vill ge ut boken själv eller så har du provat lyckan på förlag och blivit refuserad och känner att du sitter på en diamant som du inte vill att världen ska få vänta mer att få ta del av. Hursomhelst så väljer allt fler att ge ut de böcker de skrivit själva och anledningarna till det är olika. För egen del har jag länge drömt om att prova att även ge ut själv och första steget till det tog jag för två år sedan, efter 10 förlagsutgivna böcker. Det var min bok Gå härifrån som blev debuten på Cuervo publishing.
Man behöver inte skaffa förlag eller förlagsnamn för att ge ut en bok. När det gäller Cuervo publishing är tanken att ge ut även andras manus längre fram. Jag känner också att det ger mig själv ett tydligare och mer professionellt förhållningssätt till min bokutgivning, och även i förhållande till samarbetspartners inom branschen.

 

6. HURRA, DITT MANUS SKA BLI BOK!

Det är väldigt roligt att få ett JA av ett förlag. Att fler än du har sett potentialen i berättelsen och tror på manuset. Om du väljer att ge ut själv så är det en god idé att låta flera andra testläsa manuset och helst inte bara nära vänner och släkt. Be om ordentliga synpunkter och inte bara en åsikt huruvida det är bra eller dåligt. Det är värt mycket och det är också något som kan kännas tryggt att luta sig mot de gånger du under vägens gång drabbas av tvivel osv.

Oavsett utgivningsform så måste dessa saker göras innan ditt manus förvandlas till bok:

  • Rätta, rätta, rätta.
    Förbered dig på att du behöver skaffa glasögon om du inte redan har det. Efter att redigeringsarbetet är klart lär du titta i kors i några veckor framöver. För herregud så många vändor det blir. Du trodde kanske att du hade redigerat klart efter första genomgången? Jag blir efter 14 böcker fortfarande paff över hur många fel man kan hitta ända in i slutet.
    Blir boken utgiven på ett traditionellt förlag så kommer en redaktör att hugga tag i texten. Förbered dig på att när du får tillbaka texten så är den fylld av en massa rödmarkeringar. Kanske blir du lite sårad. Var det så många fel och konstigheter? Var den inte tillräckligt bra innan? Hur tusan kunde förlaget nappa på manuset isåfall? Lugn, det är normalt. Redaktören lusläser din text och har till uppgift att slipa den så bra den bara går. Du är inte tvingad att hålla med och acceptera alla förslag och ibland kan man behöva diskutera lite, men i de flesta fall tror jag att manuset blir väldigt mycket bättre. Det är en lyx att någon annan sätter sig in så noga i din tex och i dina karaktärer och tillsammans med dig anstränger sig att få berättelsen så välberättad som möjligt.

 

  • Baksidetexten- några få men viktiga rader

Baksidetexten kan avgöra om en läsare blir intresserad av att läsa boken eller ej.  Den brukar jag (och förlaget) därmed fastna med länge trots att den i de flesta fall bara består av några få rader. Man vill ju lyfta fram vad som är så unikt med just den boken och få läsaren att vilja läsa den. Samtidigt får man inte avslöja för mycket av handlingen.

  • Titel

Detta är ibland det roligaste och det svåraste jag vet i tillblivelsen av en bok. Inte så sällan har jag titeln klar redan på skiss-stadiet. Ibland kommer jag på en titel jag gillar så mycket att jag utgår från den i mitt skrivande. Andra gånger är titeln ibland det sista man kommer på. Man kanske bara har haft ett arbetsnamn eller så upptäcker man att titeln måste ändras av någon anledning. Jag minns en titel som jag var väldigt förtjust i där förläggaren ganska nära inpå tryck upptäckte att det fanns en annan bok med samma titel. Dock var det en ganska gammal bok och för en annan målgrupp, men det kändes inte kul. Man vill gärna att ens titel ska vara så unik som möjligt. Det var trist och jobbigt att behöva ändra och dessutom så nära slutet, men den nya titeln blev faktiskt mycket bättre än min första titelidé tycker jag nu i efterhand. Det gäller Jag lovar. På hedersord! Den boken är en av mina bäst säljande böcker. Undrar om och hur mycket titeln spelar in där?

  • Omslag

Man kan kanske tro att omslaget är det som görs sist, men det måste göras väldigt tidigt i processen. Så tidigt som möjligt faktiskt. Oftast marknadsförs boken långt innan den kommer ut. Vill man att den ska vara med i olika kataloger och presenteras på bokdagar osv så är det bra att det finns ett omslagsförslag långt innan boken ska tryckas, upp till ett halvår, men det är nog främst de stora förlagen som klarar av att hålla denna tidsram. Omslaget är visserligen inte ditt ansvar som författare, men du är med och tycker till och har önskemål. Det finns mycket viktigt att tänka på gällande omslaget har jag lärt mig under årens gång. Det är ju tex inte alltid att en fin bild gör sig lika bra som omslag.

Det är en förstås en massa andra saker man också gör och behöver tänka på när man skriver en bok, som jag inte tar upp här nu. Kanske blir det ytterligare ett inlägg om detta längre fram.

Lycka med din bok!

/E.F

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s